Mitä kakka kertoo?

Kyllä vain, nyt on aiheena kakka ja se, mitä kakka kertoo. Sain ruokapäiväkirja videostani youtubessa palautetta ja kiitosta rohkeudestani paljastaa asioita liittyen vatsani toimintaan. Itse taas koin sen erittäin luonnolliseksi, sillä mielestäni ruoka ja vatsantoiminta liittyvät merkittävästi toisiinsa.  Suoraan sanottuna en ymmärrä miksi kakka kuvottaa ja toisille pelkän sanan sanominen on ällöttävää. Onhan se kuitenkin osa meitä ja ilman tätä toimintoa emme voi hyvin! Itse tykkään puhua asioista niiden oikeilla nimellä, jotenka varaudu tässä kirjoituksessa siihen. Myönnän että aihe on paasauslistani top 3:ssa, mutta sen yhteyttä hyvinvointiin ei voi mitenkään kiistää!

Aloitetaan siitä mikä on normaali kesto suoliston toimimiselle? Niin kuin suurimmassa osassa asioita, suoliston toiminta on hyvin hyvin yksilöllistä. Normaalin suoliston toiminnan skaala on aina muutamasta kerrasta päivässä, aina muutamaan kertaan viikkoon.  Kuitenkaan yliaktiivinen ”läpipasko” suolistokaan ei ole terveydelle hyväksi ja se kertoo ettei ravinto aineet välttämättä imeydy kunnolla. Kuitenkin ikääntyessä hormonitoiminnan vähentyessä ja aineenvaihdunnan hidastuessa,  on luonnollista että suoli toimii hitaammin. On toki paljon keinoja, joilla toimintaan pystyy itse vaikuttamaan. Käydään seuraavaksi läpi joitakin konsteja:

Ravinto

On sanomattakin selvää että kakka koostuu sitä mitä syöt. Syödessäsi epäterveellisesti ja/tai epäsäännöllisesti, et voi olettaa vatsasi toimivan normaalisti. Ravinnon laatu ja määrä vaikuttaa siis siihen, millaista kakka on ja kuinka sutjakasti se tulee ulos. Tämän vuoksi kakka kertoo paljon terveydentilastasi ja sen myötä hyvinvoinnistasi. Esimerkiksi kuidut eivät sula suolessa, vaan imevät itseensä nestettä ja sitä kautta lisäävät suolen toimintaa. Ei siis turhaan toitoteta hyvän kuidun tarpeesta. Myöskin tietyt aineet kuten fruktoosi vaikuttaa kakan koostumukseen ja näin myös siihen paljon tavaraa sitä sieltä ulos tulee.

Ateriarytmi

Myös suolisto on samanlainen automatisoitunut toiminto kuin esimerkiksi terveellä ihmisellä näläntunne tai väsymys. Mikäli tavaraa ei tule tarpeeksi sisään, ei sitä todennäköisesti tule paljon uloskaan. Tiedät sen tunteen kun olet ollut kauan treenaamatta ja on taas vaikea aloittaa liikkuminen. Sama pätee suolistoon! Mikäli suolisto on ollut pitkään inaktiivinen, sen toimintoa pitää herätellä säännöllisellä ja terveellisellä ravinnolla, toimiakseen aktiivisesti. Ateriarytmi vaikuttaa siis massan määrään ja säännöllisyyteen, mutta pitää muistaa ettei jatkuva syöminen ja napostelukaan ole hyväksi. Ethän sinä treenaisikaan ympärivuorokauden. Suolta voi myös opettaa säännölliseksi, vaikka tavaraa ei aluksi tulisikaan. Ravintoa tulisi syödä yksilöllisesti noin 4 kertaa päivässä.

Vesi

Nestettä eli vettä tulee juoda vähintään noin 1,5 litraa päivässä. Mikäli hikoilet  ja liikut paljon, sinulla on lääkityksiä, juot paljon diureetteja esimerkiksi kahvia ja teetä tai kärsit ummetuksesta, määrää olisi hyvä nostaa ainakin kahteen litraan päivässä. Riittävä nestetasapaino vaikuttaa myös ulosteen koostumukseen ja helpottaa itse toimenpidettä. Toki liika määräkään ei ole hyväksi vaan rajansa kaikella!

Liikunta

Liikunnan edesauttava vaikutus perustuu hermoston ja lihasten yhteistoimintaan. Koska ravintomassa ja kakka kulkee suolistossa peristalttisen liikkeen eli aaltoilevan liikkeen ansiosta. Koska liikunnassa lihastoiminta vilkastuu ja lihakset supistuvat, tämä aiheuttaa samaa peristalttista aaltoilevaa liikettä, joka saattaa edistää myös massan kulkeutumista suolistossa. Etenkin tärähtävä liike, sekä vatsanseudun lihasten supistavat liikkeet edesauttavat kakan kulkua.  Liikunnan tulee olla säännöllistä ja tarpeeksi tehokasta, jotta se stimuloi suolen liikettä. Vähäinen liikunta saattaa siis altistaa ummetukselle. 

Ulostamisasento

Oikea asento on tärkeää etenkin mikäli kärsit ummetuksesta. Pohjoismaalainen pönttömme ei itse asiassa ole kovinkaan ideaalinen. Ei siis ihme että ennen käytiin kyykky kakalla, sillä polvien ollessa lantion korkeudella tai hieman ylempänä, lantionpohjalihakset pystyvät rentoutumaan parhaiten sekä peräsuoli on anatomisesti paremmassa asennossa ulostamista varten. Mikäli siis koet haasteita, voit asettaa esimerkiksi matalan jakkaran pöntön eteen ja testaa tätä kikkaa!

Allergeenit ja uskomukset

Mikäli koet että jokin ruoka-aine tuottaa tuskaa mahassa, kannattaa sitä luonnollisesti välttää. Jokaista yksittäistä kokemusta ei missään nimessä tule vyyhdätä, vaan selkeästi toistuvista saman ruoka-aineen aiheuttamista oireita. On hyvä muistaa myös, että juuri syöty hernekeitto ei vaikuta suolistossa heti, vaan yksilöstä riippuen noin 5-8 tunnin kuluttua. Haetko siis hakemalla kaasuja hernekeiton jälkeen vai söitkö kenties kahdeksan tuntia sitten jotain, mikä alkaakin vasta vaikuttamaan? Uskomukset vaikuttavat osittain ajattelun lisäksi myös fyysisesti psykologian kautta aivojemme tuottamiin aineisiin. Samalla tavalla kun tiedetään placebon eli lumelääkkeen terveydellisistä hyödyistä, sama pätee myös toiseen suuntaan eli nosebona. 

Uni

Liian vähäinen uni vaikuttaa aivoihimme. Toimiakseen kunnolla on unen laatu ja määrä oltava riittävä. Koska REM uni säätelee proseduraalisen muistin eli taitojen kehittymistä ja tunnemuistia sekä mielialan säätelyä, vähäinen uni saattaa siis vaikuttaa mielialaan ja johtaa tunnesyömiseen. Tunnekuohuissa päädymme helposti huonompiin valintoihin ja tämä heijastuu taas ravintoon ja sen kautta terveyteen. Tiedetään, että liian vähän tai liian huonosti nukkuvan ihmisen suolistoa ympäröivän eli viskeraalisen rasvan määrä lisääntyy ja vyötärön ympärys kasvaa. Univajeesta kärsivä lihoo. Sama pätee kääntäen. Huonosti nukkuvan on vaikea laihtua ja hallita painoaan, vaikka hän käyttäisi millaista dieettiä tahansa.

Mitä kakka kertoo?

No mitä se kakka sitten kertoo ja mitä siitä tulisi sitten tarkastella? Koostumus on yksi asia minkä tuntee ilman katsomista ja se on tärkeä osa informaatiota. Kikkareinen uloste kertoo usein että kuitua ja nestettä olisi syytä lisätä, aivan kuten möykkyinen pötkö, jonka ulos saaminen vaatii pinnistelyitä. Halkeileva makkaramainen pötkylä kertoo ettet saa tarpeeksi vettä. Puuromainen ja kuohkea läjä kertoo taas liiallisen veden tai kasvisten määrästä. Saatat ehkäpä kärsiä ärtyvän suolen oireyhtymästä tai muusta suolistossa tulehdusta aiheuttavasta sairaudesta.  Löysä läjä voi kertoa myös runsaasta fruktoosista, joka lisää löysää koostumusta. Vetinen litku eli ripuli vaatii huomiota. Tällöin on syytä juoda vettä, jottei nestehukka yllätä.  Sinulla voi olla virus, ruokamyrkytys tai muu vastaava meneillään. Mikäli kakka kelluu, saattaa se olla merkki siitä ettei rasvat imeydy kehossasi ideaalisti. Täydellinen uloste olisi banaanin mallinen, kiinteä ja helposti ulos tuleva pötkylä, joka ei paljon pinnistelyjä vaadi.  Käy kurkkaamassa kuvitettu kakkataulukko täältä ja tunnista missä itse tällä hetkellä menet. 

Väri

Koostumuksen lisäksi on tärkeä tarkastella väriä. Sappihappojen bilirubiini antaa ulosteelle ruskean värin. Väri voi olla luonnostaan hyvin vaihteleva, mutta mikäli uloste on hyvin  radikaalin väristä on syytä konsultoida tilannetta asiantuntijalla. Esimerkiksi todella tumma väri saattaa kertoa kuivuneesta verestä ulosteessasi. Hyvin hyvin vaaleahko (melkein valkea) kertoo elintoimintojen häiriöstä. Tällöin olisi syytä hakeutua lääkärille. Sen sijaan punainen kirkas väri pyyhittäessä saattaa kertoa haavaumista tai peräpukamista, eikä yksittäis kertoina ole vaarallista. Toki toistuvissa tapauksessa tästäkin on syytä konsultoida asiantuntijaa.  Muista myös seurata syömisiäsi. Mikäli syöt salmiakkia, mustikoita tai punajuurta yms, vahvan pikmentin myötä väri luonnollisesti muuttuu, eikä syytä huoleen ole. Lisäksi jos ulosteessa on näkyviä kokonaisia tuotteita kuten, maissia, mustikoita tai vastaavaa olisi sinun syytä käyttää pureskeluun enemmän aikaa. 

On syytä kunnioitta kehoa ja sen antamia signaaleja. Kun keho antaa signaalin vessahädästä, on mentävä vessaan. Kauhut julkisista tai muista kuin kotivessasta on voitettava ja annettava kakan tulla, kun on tullakseen. Ethän sinä kättäkään pidä kuumalla liedellä, vaan kuuntelen kehon varoitusta kuumasta ja nostat sen äkisti pois. Miksi siis olla huomioimatta näitä käskyjä? Kehomme on oikeasti hyvin automatisoitunut järkevä kone, jota myös turhat pidättelyt ja pinnistelyt saattavat sekoittaa. Loppuun haluan myös muistuttaa, että aina ruokavaliota muuttaessasi suuntaan tai toiseen, muutokset saattavat aiheuttaa hetkellistä turvotusta ja ilmavaivoja. Muutosten myötä vatsa kuitenkin tottuu ja mukautuu jo noin parissa viikossa. 

Aiheesta olisin voinut puhua vaikka ja mitä. Olkoon tämä vasta ensi raapaisu etten järkytä teitä liikaa kerralla. Toivottavasti postaus oli tyhjentavä! 😉 Kerro toki kommenteissa mitä ajatuksia heräsi ja olisiko vastaaville postauksille kiinnostusta jatkossakin? Näillä puheilla haluaisin kehottaa sinua kuuntelemaan kehoasi, sekä kurkkaamaan pönttöön. Mitä kakkasi kertoo?

Hymyä ja hyvää oloa sun päivään! <3

-Kiira

Kuvat: Johanna Ketola IG: @johannaketo

Lähteet: Ravitsemusterapeutti Leena Putkonen / Duodecim.fi / Terveyskylä.fi

4 vastausta artikkeliin “Mitä kakka kertoo?”

  1. Todella selkeä ja helppolukuinen postaus, ihan loistavaa! Hienoa, että puhut näistäkin asioista niiden omalla nimellä 🙂

  2. erittäin hyvää ja tärkeää tietoa kaikille . KIITOS kirjoituksesta ulostaminen kun kuulluu kaikkien tarvittaviin toimintoihin , miksi hävetä mokomaa

    1. Kiitos kommentistasi! 😊 Samaa mieltä normaali asia joka on yksi osa terveyträ ja hyvinvointia, mutta ennenkaikkea päivittäinen ja luonnollinen asia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *