Mitä virtsa kertoo?

Nyt puhutaan keltaisen vivaihteekkaasta nesteestä. Ei, en tarkoita kaljaa, enkä appelsiinimehua- vaan virtsaa. Shit shit shit- postaus kakasta sai sen verran kiitosta ja hyvää palautetta, että terveys- ja hyvinvointi aiheiset postaukset saavat nyt jatkoa. Tässä postauksessa käsitellään vettä sakeampaa eli virtsaa ja sitä mitä se kertoo terveydentilastasi. Niin kuin ulostetta, virtsaa kannattaa seurata sillä siitä voit päätellä monia asioita kehosi toiminnasta ja terveydentilasta.
Otetaan alkuun lyhyt kertaus munuaisten, eli virtsantuottoelintemme toiminnasta ja siitä miksi virtsan eritys on meille tärkeää. Vitsaa muodostuu munuaisten nefroneissa. Munuaisten läpi virtaa kehomme veri ja niiden tehtävä on poistaa kehostamme ei toivottuja aineita. Virtsan sakeutta, elektrolyyttitasapainoa sekä happo-emästasapainoa säädellään myös munuaisissa. Elimistöstä poistetaan siis ylimääräistä vettä, elektrolyyttejä ja aineenvaihdunnan lopputuotteita. Suodatuksessa muodostunut virtsa siirtyy virtsajohtimien kautta rakkoon varastoon ja sieltä se poistuu ulosvirtsauksen yhteydessä pois elimistöstämme. Munuaiset säätelevät myös kehon PH tasapainoa (emäksisyyttä tai happamuutta). Munuaiset siis puhdistavat veren lisäksi kehomme kaikesta haitallisesta ylijäämästä. Munuaiset osallistuu osittain myös hormonien eritykseen ja homeostaasin eli kehon sisäisen tasapainon ylläpitoon.

Mitä se virtsa sitten kertoo?
Virtsan väri: antaa osviittaa kehon nestetasapainosta. Mikäli väri on keltaisempaa kuona-aineita on silloin runsaammin suhteessa nesteeseen. Tämä on siis merkki kehon vähäisestä nesteistä ja vettä tulisi juoda enemmän. Jos taas virtsa on väritöntä tai haaleaa kehossa on paljon vettä, jonka ylimääräisen munuaiset suodattavat pois. Tällöin kannattaa hillitä veden juontia. Haalea virtsa voi myös kertoa siitä että olet juonut paljon kahvia, alkoholia tai muuta nesteitä poistavaa. Jos virtsan väri on erittäin tummaa tai ruskeankeltaista se saattaa olla merkki nestehukasta. Mikäli virtsa on useita päiviä tai viikkoja poikkeuksellisen tummaa, voi se viitata maksasairauteen, jolloin kannattaa suunnata lääkäriin. Samalla tavalla kuin ulosteessa, myös voimakas pigmenttiset ruoat saattavat värjätä virtsaa. Tällaisia ovat esimerkiksi porkkanat, punajuuret ja mustaherukka. Lisäksi runsas lääkitys saattaa muuttaa virtsan väriä tummemmaksi. Mikäli virtsassa näkyy verta tai on punaista ilman että olet syönyt värjääviä raaka-aineita, kannattaa käydä lääkärillä (lukuun ottamatta naisia kuukautisten aikana). Oranssihtava virtsa on yleensä merkki B-vitamiinista virtsassa ja syy voi olla antibiootit ja muut lääkkeet tai sitten maksavauriot. Hyvin ruskean virtsan voi aiheuttaa äkillinen lihaskudoksen vaurio. Vauriossa myoglobiinia eli lihaspunaa pääsee erittymään virtsaan. Tässäkin tapauksessa on mentävä lääkäriin. Poikkeavan värinen virtsa on kuitenkin usein helposti tunnistettavissa.

Virtsan voimakas haju: Kertoo useasti nesteiden vajauksesta, sillä virtsassa on paljon kuona-aineita ja ne aiheuttavat voimakasta tai pistävää hajua. Voimakasta hajua voi aiheuttaa myös virtsateiden tulehdus. Usein puhutaan myös että tietyt raaka-aineet vaikuttavat virtsan hajuun kuten ananas tai parsa, mutta näihin en löytänyt tieteellistä tutkimusta ja en ota sen suuremmin kantaa.
Virtsan vaahtoaminen:useita päiviä putkeen saattaa viitata runsaasta proteiinin määrästä. Mikäli proteiineja pääsee paljon virtsaan se saattaa viitata munuaissairauden ensiasteeseen ja syy pitää selvittää lääkärissä. Yksittäiskertoina vaahtoaminen ei ole vaarallista, vaan viittaa taas vahvaan kuona-aineiden poistumiseen ja vähäiseen nesteeseen.
Myös virtsaamisen kerrat kertovat sinulle terveydentilastasi. Terve ihminen muodostaa virtsaa noin 1-2l päivässä. Virtsarakko on kooltaan noin 500ml, joten virtsauksen tarve on noin 3-5 kertaa päivässä (määrä kuitenkin vaihtelee suhteessa juotuun nesteeseen esim liikunnan yhteydessä). Mikäli virtsaamisen tarve on yli 8x/päivä tai joudut herämään useita kertoja yössä vessaan, syynä voi olla virtsatien infektio, munuaisten kiihtynyt toiminta, herkkyys tai liiallisen nesteiden nauttiminen (nesteenpoistajat, alkoholi ja kofeiini myös vaikuttavat). Lisääntynyt virtsaus voi olla myös lääkekuurin sivuoire. Mikäli tiheävirtsaisuus jatkuu pitkään, voi syynä olla myös rakon tulehdus & sukupuolitaudit ja on syytä hakeutua lääkäriin. Ikääntyessä virtsaamistarvetta lisää miehillä eturauhasen liikakasvu ja naisilla kohdun laskeuma, limakalvojen kuivuminen ja lantiopohjan lihasten löystyminen. Vähäinen virtsaaminen on usein merkki liian vähäisestä nesteen saannista. Myös ylipaino ja liikakilot rasittavat munuaisia normaalia enemmän ja näin altistavat munuais- ja virtsaamishäiriöille.
Elimistössä on iholla ja limakalvoilla normaali floora, eli bakteereja jotka toimivat kehon immuunipuolustuksessa. Normaali floora edellyttää tiettyä happamuutta ja eritteiden PH vaihtelut voivat tätä kautta vaikuttaa myös haitallisten bakteerien lisääntymiseen (mm. hiilihydraatit ja sokerit). Koska maksan tuottama virtsa ja sen tuomat elimistön kuona-aineet poistuvat juuri genitaalialueelta virtsateitä pitkin, naisilla yleinen vaiva on virtsatie infektio sekä hiivasienitulehdus. Tämän vuoksi lääkekuurit, liian vähäinen neste ja suuret kuona-aine pitoisuudet altistavat tulehduksille. Myös hygienian laiminlyönti lisää tulehdusalttiutta. On myös huomioitava että elintavat ja sairaudet vaikuttavat laajasti kehomme elintoimintoihin ja niiden säätelyyn, joten päätin rajata laajan aiheen yleisimpiin asioihin ja olla käsittelemättä sairauksien vaikutuksia. Näiden kaikkien yllämainittujen syiden vuoksi on siis hyvä kurkistaa pönttöön aina silloin tällöin ja katsoa missä mennään!

Ps. Loppukevennykseksi pieni paljastus. Heti kun aloin kirjoittamaan tätä postausta, minulle tuli välittömästi pissahätä. Mitähän se sitten kertoo? 😀
-Kiira
Lähteet: www.terveyskirjasto.fi www.kaypahoito.fi
Kuvat: Johanna Ketola (IG @johannaketo)
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!