Kroatian matkavinkkejä Dubrovnikiin matkustavalle

Maisemaa vanhan kaupungin muureilta

Kroatia on ehdottomasti matkustuksen arvoinen kohde. Itse olen käynyt kroatiassa kahteen otteeseen, ensimmäinen reissu mereltä käsin purjehtien ja kiertäen eri saaria sekä laguuneja. Toinen ja viimeisin Kroatian reissu taas mantereelta käsin Dubrovnikiin tutustuen.

Kroatia on siitä helppo, ettei matkustukseen mene kuin muutama tunti ja olet perillä. Kroatiaan saa edullisia suoria lentoja järkeviin aikoihin. Kroatia on toki kasvava kohde turistien keskuudessa, mutta järkevästi ajoitetulla reissulla saattaa välttyä pahimmalta turisti rysäykseltä. Koska itse olin kokenut jo jonkin verran kroatiaa, päätimme yhdistää kroatian reissulle myös jotakin uutta ja tällä kertaa se oli Montenegro. Kahden maan yhdistäminen kävi näppärästi lyhyiden etäisyyksien vuoksi. Montenegrosta kuitenkin lisää omassa erillisessä julkaisussa, nyt paneudutaan kroatian Dubrovnikin vinkkeihin!

Kroatian parhaat palat

Yllä mainitsinkin, että Kroatiaan menee suoria lentoja, eikä lentomatka kestä muutamaa tuntia kauempaa. Lähietäisyydellä pääset siis täysin Suomesta poikkeavaan ympäristöön kirkkaiden vesien ja auringon äärelle. Kroatian parhaita paloja mielestäni on ehdottomasti sen epätodellinen ja kristallinkirkas vesi, joka hämmästyttää kerta toisensa jälkeen. Osassa paikoista pohja näkyi täydellisen selkeästi, vaikka etäisyyttä oli useita metrejä, siis vau! Kroatian rannikko sisältää myös paljon nähtävää. Mantereelta käsin pystyy tehdä retkiä lähisaarille, jotka ovat mielestäni kroatian parhautta. Vaikka saariin kulkee useita lauttoja ja niiden mukana myös kasoittain turisteja, saarilta löytyy silti omaa rauhaa ja sanoinko jo, että mielettömien maisemien lisäksi myös kristallin kirkasta vettä, ahh!

Kroatia sopii niin kaupunki kuin rantalomasta nauttivalle, sillä tässä kohteessa molemmat yhdistyvät. Perinteisten hiekkarantojen sijaan useimmat kroatian rannat ovat tosin kivirantoja, joista itse ainakin pidän enemmän. Kroatian reissuun on myös helppo yhdistää rutkasti nähtävää ja koettavaa, sillä lyhyiden etäisyyksien päässä sijaitsee myös kroatian muita kaupunkeja sekä muita maita kuten Montenegro, Bosnia-Hertsegovina, Slovenia, Unkari ja Serbia.

Dinnerille menossa Lapadin alueelle

Kroatian (Dubrovnik) nähtävyydet

Vanhan kaupungin muuri kävely on todella turistia, mutta todellakin kokemisen arvoista. Muurikävely kestää tahdista riippuen noin 1–2 h ja muurien päältä pääsee ihastelemaan mielettömiä maisemia. Suosittelen menemään muureille heti klo: 8.00 jolloin turisteja on aavistuksen vähemmän ja lämpötila siedettävä, etenkin kesäaikaan, ja varaamaan riittävästi vettä mukaan. Valitettavasti muurikävely ei onnistu liikuntarajoitteisilta, ainakaan hirveän hyvin. Muurien kävelyreitit ovat ajoittain hyvin kapeita, jyrkkiä, sisältäen useita nousuja ja laskuja sekä portaita. Mikäli menet lapsen kanssa, jätä rattaat hotellille ja laita lapsi kantoreppuun.

Kroatian vanhan kaupungin muureilta
Lokrum saari

Lokrumin saari, jonne pääsee yleisellä lautalla. Lautta kulkee sesonkiaikaan noin 2–3 x/h ja matka aika on vain noin 20min. Liput maksoi noin 20–25 €/hlö.

Sipa saari, jossa jokaisen matkaoppaan suosittelema Bowa. Bowa on ravintola, jota kehutaan ennen kaikkea kokemukseksi. Vaikka Bowaa hypetetään paljon, emme siitä huolimatta päätyneet tällä reissulla paikkaan.

Matkavinkkejä kysyessäni monet seuraajani vinkkasivat Cavtatin kylästä, jonne matkaa Dubrovnikistä bussilla vain noin 15-20min. Vietimme kroatiassa kuitenkin vain 3 päivää, joten tämä jäi meiltä kokematta tällä reissulla.

Paikalliset kehuivat myös paljon Blue Cave päiväretkeä, jossa nimensä mukaisesti tehdään reissu sinistä vettä sisältävään luolaan. Tällä kertaa tyydyin hämmästelemään vettä kaikkialla muualla, mutta varmasti Blue Cave myös kokemisen arvoinen.

Eri saarien lisäksi suosittelen menemään sekä Bellevue että Buza beachille. Bellevue on parin kilometrin kävelymatkanpäässä ja ranta on alhaalla kahden jyrkän kukkulan keskellä. Monet kiipesivät myös kallioille, joten täältä rannalta pääsee hyppimään veteen. Buza beach ei varsinaisesti ole ranta, vaan kallioilla oleva uimapaikka, johon tosin mahtuu myös rantapyyhe auringonpalvojalle. Myös täällä pääsee hyppimään kalliolta veteen turvallisesti. Itse olin aina niin aikaisin liikkeellä, että nautin Buza beachin rauhallisuudesta. Kannattaa kuitenkin huomioida, että monet turistit tulevat tänne kastautumaan ja pakoon kaupungin kuumutta päiväsaikaan. Pienen koonsa vuoksi paikka ruuhkautuu siis herkästi.

Buza Beach
Bellevue Beach

Dubrovnikissa on kuvattu Game of thrones sarjaa, joten mikäli sarja on sinulle tuttu, saatat tunnistaa joitakin tuttuja paikkoja. Ainakin ”walk of shame” kohtauksen portaat löytyvät dubrovnikin muurien sisältä. Kuvaus kohteisiin tehdään myös ohjattuja kierroksia.

Mikäli vietät Kroatissa kauemmin, suosittelen ehdottomasti käymään Dubrovnikin lisäksi myös Splitissä sekä vierailemaan mahdollisimman monella lähisaarella kuten Hvar, Vis, Korcula, Brâk.

Varsinaista shoppailtavaa Kroatiassa ei mielestäni kauheasti ole. Suurin osa kaupoista oli turisteille suunnattua tavaraa, joka ei itseäni ainakaan kauheasti kiinnosta. Kivoja tuliaisia saa toki paikallisista tuotteista, kuten viinistä, juustoista, kinkuista ja oliiviöljystä.

Kroatian ruoka

Kroatia ei ole varsinaisesti ruoka hifistelijän unelma kohde, eikä maalla ole monia omia kansallisruokiaan. Maan ruokakulttuuri on yhdistelmä lähialueiden eri ruokakulttuureja. Sijaintinsa puolesta Kroatiassa syödään kuitenkin paljon kalaruokia ja mereneläviä sekä sesongin mukaisia kasviksia.

Taj Mahal ravintolan mixed meat annos kahdelle
Dvino wine bar tapas lautanen sekä paikallista viiniä
Burek eli erilaisia filotaikinaan tehtyjä suolaisia leivonnaisia

Aamupalat syödään pääsääntöisesti 9–12 välillä, joten ajoittain oli haasteita löytää avoinna oleva aamiaispaikka, jos ei turistihotellien ravintoloita lasketa. Perinteinen kroatialainen aamupala koostuu juustoista sekä viipaloidusta lihasta, joita tietysti valmistetaan paikallisista raaka-aineista.

Toinen yleisin listalta löytyvä aamupala on erilaiset leivät ja leipomotuotteet hilloilla ja marmeladeilla. Leipomotuotteita puheenollen, monet paikalliset söivät takeaway aamiaista ja nappasivat lähileipomoista erilaisia suolaisia tai makeita leipomotuotteita mukaan. Yksi useimmiten loppu oleva tuote oli filotaikinaan tehty pinaatti feta kierre tai samaisesta taikinasta tehdyt erilaiset suolaiset pitkula tuotteet, joista me testasimme ainakin spicy kana sekä liha. Toki hedelmät ovat omaa luokkaansa ulkomailla ja niitä usein ostettiinkin aamupalaksi sekä evääksi päiväretkille. Kannattaa myös varautua siihen, ettei aamukahvin kanssa ole kauramaitoa tai muita vegaanisia vaihtoehtoja. Kahvin koko ei myöskään ole perinteinen suomalainen puolen litran tuoppi, vaan pieniä kahvishotteja juodaan pitkin päivää.

Turistialueilla myydään paljon eri kulttuureista tulevaa perinteisempää ruokaa kuten, pizzaa, pastaa, fish & chips, mereneläviä sekä risottoa. Suosittelen kuitenkin rohkeasti eksymään pääkadulta pikkukujille ja koittamaan siellä eri ravintoloiden ruokia. Todennäköisesti pikkukujien ravintoloissa tulet myös säästämään muutamia eroja. Näitä seuraavia Kroatialaisia ruokia kannattaa  testata paikasta riippumatta:

Crni rižot eli musta risotto. Löytyy useimpien ravintoloiden lisotilta.

Punjene paprike eli täytetyt paprikat, joissa täytteenä usein liha sekä riisi.

Pršut kinkku eli ilmakuivattu kinkku on kroatialainen versio proschiuttosta tai serranon kinkusta.

Pag juusto, joka tehdään lampaanmaidosta.

Burek eli filotaikinasta tehtyjä suolaisia leivonnaisia, joita löytyy niin leipomoista kuin paikallisista ruokakaupoista.

Rožata on kroatialainen versio creme buleestä.

Ravintoloita

El Pulpo, joka sijaitsee Lapadin alueella eli noin 2 km kävelymatkan päässä Dubrovnikin vanhan kaupunkien muureilta. Ravintolassa tarjoillaa pääsääntöisesti mereneläviä ja kalaa.

Sain suosituksen myös Mamma Mia Pizzeriaan Lapadin alueella, mutta täällä emme ehtineet käymään.

Hampurilaisen himoon Totos Burger.

Taj mahal, joka sijaitsee niin Dubrovnikin vanhan kaupunkien muurien sisäpuolella kuin Lapadin alueella, jossa me kävimme. Nimestä poiketen ruoka on itseasiassa bosnialaista ja osoittautui koko reissumme parhaaksi kokemukseksi, NAM!

Azur on fuusioravintola, jossa yhdistyy paikalliset merenelävät sekä aasialainen ruoka.

Panorama restaurant sijaitsee vuoren päällä, johon pääsee kätevästi kaapelihissillä. Ilmeisimmin ravintola on 1 Michelin tähden ravintola ja kaikki matkaoppaat suosittelevat tätä ravintolaa ja elämystä. Meillä ei ollut tällä reissulla niin fancy olo, joten tämä jäi meiltä testaamatta.

Barba ravintola tarjoaa merenelävistä ja kalasta valmistettua street foodia.

Dvino wine bar tarjoilee paikallisia viinejä, juustoja sekä kinkkuja. Tämä oli myös yksi Dubrovnikin kohokohdista, mutta suosittelen varaamaan pöydän, sillä kyseinen pieni paikka on koko ajan täynnä.

Mlinar leipomoketjussa oli aamuisin aina jonoa, sillä täältä useat ostivat leipomotuotteensa ja kieltämättä tuotteet olivat mielestämme hyviä.

Jäätelökioskeja löytyy luonnollisesti joka kulmasta ja jäätelöä meni kieltämättä päivittäin. Otettiin aina joka ilta jokin eri jäätelömaku. Pistaasijäätelö on vaan sellainen, jota voittanutta ei ulkomailla ole.

Tuoreita hedelmiä torilta
Kuumalla ilmalla myös jäätelö maistui

Muita huomioita Kroatiasta

Kroatia on EU-maa, mutta käytössä on edelleen oma valuutta kuna. 10 kunaa vastaa noin 1,4 €. Kroatian valuutta on kuitenkin vaihtumassa euroon 2022–2023 vuoden vaihteessa, joka helpottaa tietysti meitä euroon tottuneita.

Useiden lähteiden mukaan Kroatian vesijohtovesi on juomakelpoista, mutta me emme ottaneet riskiä ja päädyimme silti pulloveteen.

Kroatiassa toimii sekä taksit että Uberit, myös bussi kulkee näppärästi kaupunkien ja jopa maiden välillä. Haluan kuitenkin sanoa varoittavan sanan siitä, että myös kroatiassa pätee useiden ulkomaiden mukaan rennompi suhtautuminen aikatauluihin. Älä siis heti hikoile, jos bussi tai varattu taksi on aikataulusta myöhässä, täällä täsmällisyys ei ole Suomalaisten luokkaa.

Mikäli mahdollista, lähde Kroatian reissuun pelkillä käsimatkatavaroilla. Kroatian maasto on hyvin vuorista ja korkeuseroja on paljon. Dubrovnikissä on loputtomasti portaita, joita voi olla isojen kantamusten kanssa nihkeä kulkea.

Kokonaisuudessaan nautimme reissusta paljon, ilmat suosivat ja saimme sitä mitä reissulta odotimmekin. Huomioi kuitenkin, että vanhat kaupungit ja kaupungit ylipäätään kroatiassa ovat suhteellisen pieniä ja ne ovat helposti kierretty jo päivässä max. parissa. Itse en jaksaisi olla yhdessä paikassa paria päivää kauempaa, ellei toki kierrä useita eri saaristoja läpi. Tämä onkin hyvä huomioida majoituksia varatessa.

Auringonlaskua ihailemassa
Seikkailemassa pikku kujilla

Mikäli vinkit Montenegroon kiinnostaa, pidä blogia silmällä. Montenegro vinkeistä ja fiiliksistä tulossa myös oma erillinen julkaisu pian!

Kiira

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *