Operaatio suun terveys !

Terveys ja hyvinvointi ei luonnollisesti kata pelkästään terveellistä ruokavaliota sekä liikuntaa. Terveys ja hyvinvointi on paljon kokonaisvaltaisempi kuin ehkä ennalta ajattelisi. Niin kuin olen instagramissa kertonutkin, mulla on ollut jonkin verran ongelmia suun ja purennan kanssa. Suun asiat on sellaisia, joita olen liiaksi laiminlyönyt. Osittain siksi, etten ole kokenut aikaisemmin olevan sen tiimoilta suurempia ongelmia. Osittain varmaan siksi että hammaslääkärikäynnit on mielestäni niitä kaikkein ikävimpiä hoidettavia asioita ja siksi tullut niitä alitajuntaisesti vältettyä kuin ruttoa. Ei hyvä!

Huoltamo Jätkäsaaren toimipisteellä
Päänsärky ja purentaongelmat

Mulle viimeinen niitti oli melkein päivittäinen päänsärky. Aikaisemmin kuuluin niihin ihmisiin, jotka kokevat päänsärkyä korkeintaan krapulassa, jos silloinkaan. Vaikka siskoilla on migreeni taipumusta, jostain syystä itse olen välttynyt kyseiseltä terveys ongelmalta ja pääkivuilta, paitsi nyt!

Nyt se onkin sitten jokapäiväistä. Varmaan universumi kostaa kaikki menneet vuoden oikein olan takaa. Ei vaan. Alkuun ajattelin, että päänsäryt ja hampaiden pureminen olisi stressiperäistä ja ohimenevää. Mutta kesäloman jälkeenkään oireet eivät lieventyneet, päinvastoin! Mulla oireina on ollut pääsääntöisesti tasaisen tappava pääkipu. Tiettekö sellainen pieni jomottava kypärämäinen, mutta ei kuitenkaan niin suuri, että haluaisi siihen päivittäin särkylääkettä ottaa, mutta kuitenkin niin toistuva että sitä ei enää jaksa! Sitten alkoi myös purentalihasten väsyminen pelkästään ruokaa syödessä ja nauraessa ja nyt viimeisimpänä satunnaiset leuan alueen hermosähköiskut ja heräilyt öisin. Oikeastaan koko naama tuntuu siltä, että tekisi mieli venytellä kasvojen lihaksia.

Miksi aina pitääkin kitkutella viimeiseen saakka tekemättä mitään? On sekin ihme homma. Nyt päätin ruoskia itseäni ja hoitaa suun terveys asiat kerralla kuntoon. Operaatio suun terveys alkakoon!

Sehän tarkoittaa kokonaisuudessaan siis muutamaa asiaa: hammaslääkärin varaamista noin yhdeksän vuoden jälkeen, purentalihasten hierontaa sekä suuhygienistillä käyntiä. Kyllä, silmäsi lukivat oikein. Olen käynyt hammaslääkärissä ikuisuus sitten. Hävettää kertoa se teille, mutta näin on päässyt käymään. Hammaslääkärissä olen toki käynyt pari vuotta sitten poistattamassa viisaudenhampaat, mutta sillä ei ole mitään tekemistä suun muun terveyden kanssa. Se ettei ole oireita, ei välttämättä tarkoita, ettei ole ongelmia. Juuri tämän vuoksi ei ole hammaslääkärissäkään tultu käytyä. Vaan olisi kannattanut!

Valmiina purentalihasten hierontaan
Ei kipuja, ei ongelmia?

Olen aina ajatellut, että kyllä mulla olisi kipuja, jos reikiäkin olisi. Olen myös ajatellut suuni asiat olevan kunnossa, kun syön terveellisesti ja säännöllisesti. Syön kohtuullisesti herkkuja ja sokeria, eikä happohyökkäyksiä ole päivässä montaa. Käytän xylitoli pastilleja sekä harjaan hampaat vähintään 2x päivässä fluoripohjaisella tahnalla. Mun hampaat on ulkoisesti suhteellisen hyvässä kunnossa ja valkeat. Ajattelin siis, että all good. Totuus iski kuitenkin päin kasvoja hammastarkastuksessa käydessäni.

Tuomio: 5-6 paikattavaa reikää sekä purentakiskojen hankinta. Siis ANTEEKSI MITÄ?!!!! Oli mun ensimmäinen reaktio. Hyi hitto! olin järkyttynyt. Miten voi olla noin monta reikää ilman että on yhtään mitään oireita? Jos oireiksi ei purentalihasten väsymistä lasketa, mutta tietääkseni ne ei liity toisiinsa. Hammaslääkärikin kyllä ihmetteli, miten on voinut tulla niin paljon reikiä, vaikka kiilteeni on kuulemma paksu ja hyvä, käytän fluori pitoista tahnaa ja hammaslankaa. KANNATTAA siis käydä säännöllisesti hammastarkastuksissa, vaikka ongelmia tai oireita ei olisi.

No siitä sitten sellainen mukavat viisi hammaslääkärikäyntiä reikien paikkailuun sekä purentakiskojen tekoon. Tuli ihan sellainen syntinen olo tuomion jälkeen. Miten olenkin voinut laiminlyödä suun terveys asioita! Häntä koipien välissä päätin, että nyt pistetään sitten kerralla kaikki kuntoon. Jatkossa en hammaslääkäri pelonkaan vuoksi välttele sitä, vaan käyn säännöllisesti sekä suuhygienistillä että tarkastuksessa.

Suuhygienisti

Operaatio suu alkoi suuhygienistiltä. Hammaskivet veks ja leegot puhtaiksi. Täytyy sanoa, että kyllä hammaslanka lähti ihan uudella tavalla liukumaan hampaiden välissä, vaikka näkyvää hammaskiveä minulla ei juurikaan ollut. Silti tuntui, että hampaat vaalenivat ja muutoinkin suu tuntui ihanan freesiltä sen jälkeen. Mulla tehtiin hammaskiven poisto nyt (tietääkseni) ensimmäistä kertaa ja hiemanhan se sattui. Ajattelin vain mun valmennettavaa, joka on ammatiltaan hammaslääkäri, että nyt se sanois mulle samalla tavalla, kun mä sille treeneissä että ”vielä pystyy anna mennä vaan!” 😀 Suuhygienistiltä hammaslääkäriin, josta on takana nyt 1/5 käynti. Kaksi reikää paikattiin ja mielestäni ansaitsisin tarran, kun kestin operaation ilman puuduttamista. Jotenkin mä jännitin puuduttamista enemmän kuin itse poraamista. 

Purentalihasten käsittely

Hammaslääkärikäyntien lisäksi varasin ajan hammaslääkärin suosittelemaan purentalihasten hierontaan (*Purentalihashieronta saatu). Olen aina tiennyt, että sellaista tehdään, mutta en ole saanut aikaiseksi mennä. Nyt kun joku asiasta enemmän tietävä komentaa, niin vasta nyt sain aikaiseksi. Purentalihasten hierontaa on takana nyt 2/5. Syy miksi hammaslääkärit sitä mulle suositteli oli se, että mun purenta oli tosi vahva (eli ilmeisesti puren hampaita yhteen) ja sen vuoksi kyseiset lihakset myös tosi jumissa. Kieltämättä aamuisin on välillä sellainen olo, että leuka on jumissa ja sitä pitää venytellä ja liikutella. Sen lisäksi mun hampaissa näkyi ilmeisesti jo pieniä halkeamia purennasta johtuen.

Mun kaveri vinkkasi Teemusta, jolla hän kävi purentalihasten käsittelyssä. Teemu on käynyt purentalihasten hierontaan olevan koulutuksen ja sen vuoksi uskalsin myös varata aikaa. Kävin Teemua ennen yhdellä toisella ja se oli niin suuri pettymys, että halusin nyt mennä jollekin kuka varmasti osaa asiansa- ja Teemuhan osasi. Otettiin heti alkuun intensiivijakso ja kuuri luontoinen käsittely. Suunniteltiin purentalihasten hieronta kerran viikkoon, nyt seuraavan 5 viikon ajan. Purentalihakset hierotaan niin kasvoista, päästä, kaulalta kuin suun sisältäkin. Hassun ja ehkä vähän hurjankin näköistä. Mulla tämä operaatio ei kuitenkaan satu mitenkään ihmeellisen paljon. Vertaisin purentalihasten hierontaa selän hierontaan, se sattuu hieman, mutta kuitenkin hyvällä tavalla. Toista on esimerkiksi jalkojen hieronta, joka on mun mielestä kokoajan vain ihan kaameeta!

Purentalihasten hierontaa suun sisäpuolelta
Helpotusta päänsärkyyn

Nyt kahden hierontakerran jälkeen uskallan jo suositella kyseistä toimenpidettä ja kannustan sinuakin herkällä otteella varaamaan. Hieronta ei ole poistanut koko ongelmaa ja edelleen tiedossa on purentakiskojen hankinta sekä itsehoito, mutta ainakin pääkivut se on toistaiseksi poistanut. Ja vaikka leuat tuntuvat olevan vieläkin hieman väsyneet, olo on kuitenkin paljon parempi kuin lähtötilanteessa. Teemulta sain myös vinkkiä itsehoitoon ja mun pitäisikin keskittyä iltaisin mm. laskemaan kierroksia ennen nukkumaanmenoa. Teemulla on kolme HUOLTAMO toimipistettä ja ne löytyvät Helsingin Töölöstä, Jätkäsaaresta sekä Espoon Matinkylästä. Pääsääntöisesti Teemu itse tekee Töölössä, mutta aloittaa nyt lokakuussa tekemään myös kerran viikkoon Jätkäsaaressa. Purentalihasten hieronnan lisäksi hän tekee toki myös klassista- ja urheiluhierontaa.

Se mitä nyt ehkä tällä kirjoituksella toivoisin olisi se, ettette kitkuttele ongelmien kanssa niin pitkään kuin minä. Päätin että käyn vuoden välein suuhygienistillä ja noin kahden vuoden välein hammastarkastuksessa. Lankaan hampaat illalla kuinka väsyttäisi, ihan vähintään joka toinen päivä. Nyt kun saadaan purentalihasten hieronta kuuri loppuun, aion panostaa enemmän myös rentoutumiseen ja itsehoitoon. Hieronta ei välttämättä poista itse syytä, mutta akuutissa vaiheessa saa tosi paljon apua. Jos sulla on päänsärkyjä, migreenitaipumusta tai puret hampaita öisin, ehdottomasti kannattaa herkemmällä kädellä tehdä asialle jotain, kuin vain kasvattaa kärsimystä tappiin ja vasta sitten toimia. Jälkiviisaana on helppo sanoa, mutta nyt kun itse olen saanut helpotusta niin kyllä mä ajattelen, että olisinpa aloittanut tämän operaatio suun jo aikaisemmin.

Huoltamo Jätkäsaaren toimipiste

Ps. Teemulle voi varata aikaa Töölöön ottamalla yhteyttä nettisivujen kautta tai Jätkäsaaren toimipisteeseen laittamalla viestiä instagramissa, sillä hänen Jätkäsaaren vuorot eivät näy vielä ajanvarauksessa nettisivuilla. Kertokaa multa terkut jos käytte hieronnassa! 🙂

-Kiira

2 vastausta artikkeliin “Operaatio suun terveys !”

  1. Voi kuinka tärkeä kirjoitus purentaongelmista ja leukojen alueen jumeista. Minulla on ollut myös tuota hammaslääkärissä käynnin välttelyä, mutta onneksi ne ajat ovat nyt takana ja käyn säännöllisesti tarkistuttamassa ja puhdistuttamassa hampaani. Purenta- ja äänentuottolihasten hieronnassakin on tullut käytyä ja se tekee kyllä niin hyvää!

    1. Valitettavan moni välttelee hammaslääkärissä käyntiä 🙁 Mut siitä tulee niiin hyvä fiilis aina kun saa mentyä. Purentalihashieronta ei oo varsinaisesti ihanan nautinnollista, mutta sen eron hieronnan jälkeen tuntee kyllä! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *