Pikapiirakat (gluteenittomat)!

Kunnon itsetehdyt karjalanpiirakat on jotain niin hyvää. Harvemmin karjalanpiirakoita tule kuitenkin itse tehtyä, sillä se vaatii jonkin verran aikaa, aina taikinoiden ja puurojen valmistuksesta kaulimiseen. Jos olen piirakoita halunnut, olen aina suuntautunut mummin luo, heh! Mummilassa on ollut aina piirakoita tarjolla. Nyt kun mummilla alkaa ikää olemaan jo kiitettävä määrä, hän on sanonut, ettei jaksa enää leipoa. Siitä nämä piirakat saivat alkunsa. Pikapiirakat ovat nimensä mukaan pika/helpompi versio karjalanpiirakoista. Krediittejä en voi tästä reseptistä ottaa, sillä alkuperäinen idea pikapiirakoille lähti mummiltani. Alkuperäistä reseptiä olen kuitenkin hieman säädellyt paremmin ruokavaliooni sopivaksi.

Gluteenittomat pikapiirakat ovat kaurapuuron sekä riisipuuron yhdistelmä. Kaurapuuro toimii piirakoiden pohjana ja riisipuuro vastaavasti täytteenä. Gluteenittomat pikapiirakat voit halutessasi tehdä myös maidottomasti, käyttäen riisipuuron maidon sijaan vastaavaa kasvivalmistetta. Itse valmistan pikapiirakat gluteenittomista jauhoista, mutta yhtähyvin ne voimii myös vehnä ja ruisjauhoilla.

Keitän aina 2l riisipuuron, jotta jää hieman syötäväksi sellaisenaankin. kaurapuuro pohjaan riittää kuitenkin myös 1l riisipuuro!

Puurojen valmistus

2l riisipuuro

4dl vettä

4dl puuroriisiä

suolaa

2l maitoa (tai vastaavaa kasvivalmistetta)

Lisää vesi kattilaan. Lisää riisi veden kiehuttua ja keitä kunnes riisi imenyt melkein kaiken nesteen. Lisää maito hiljalleen ja laske lieden lämpötilaa. Sekoita usein, jotta koostumuksesta tulee ihanan tasainen. Kun kaikki maito on lisätty, keitä vielä miedolla lämmöllä, kunnes puuron koostumus sopivan kiinteää. Jäähdytä!

Kaurapuuro pohja

4dl kaurahiutaleita

2,5 tl suolaa

1l vettä

2 kananmunaa

2,5dl jauhoja (kaura + tattari)

Keitä kaurahiutaleet, suola ja vesi. Kun kaurapuuro alkaa olemaan valmista, lisää kananmunat sekä jauhot. Sekoita keskenään ja anna jäähtyä.

Laita uuni kuumenemaan noin 210 asteeseen. Ota pelti ja leivinpaperia. Annostele kaurapuuroa noin 1rkl (kukkurallinen) pellille ja painele puuro lituskaiseksi pohjaksi. Lisää kaurapuuron päälle tasaisesti noin 1rkl riisipuuroa. VINKKI: mikäli puurot tarttuvat lusikkoihin kiinni, kastele lusikoita lämpimässä vedessä tasaamisen helpoittamiseksi. Normaali kokoiselle pellille mahtuu noin 10-12 pikapiirakkaa. Kaurapuuropohjasta tulee yhteensä noin 20-25 piirakkaa. Voitele vielä pikapiirakat kananmunalla ja paista uunissa noin 30min tai kunnes pinta kauniin rusehtava.

Piirakat ovat parhaimmillaan tietenkin munavoin kera!

#kiiranreseptit

-Kiira

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *