Raskaudenaikainen painonnousu – mitä mä olen siitä mieltä?
Raskaudenaikainen painonnousu on aihe, josta multa on toistuvasti kysytty mielipidettä. Aihehan on hyvin sensitiivinen monelle, jonka vuoksi halusin jakaa ajatuksia tästä mielummin blogin puolella, jossa merkkimäärä ei pakota vetämään mutkia ihan niin suoriksi kuin Instagram feed julkaisussa. Ennen kun teet päätelmiä, luethan jutun kokonaisuudessaan loppuun. Ihan vain siksi ettet tee johtopäätöksiä yhden sanomisen perusteella, sillä pyrin tarkastelemaan aihetta eri eri näkökulmista, niin kuin yleensäkin asioissa. Huomioithan lukiessasi myös sen, etten tässäkään kirjoituksessa pysty huomioimaan kaikkia yksilöitä tai erityistapauksia, vaikka tiedän niitä olevan.
Mistä raskaudenaikainen painonnousu koostuu?
Raskaudenaikainen painonnousu on luonnollinen osa raskautta, ja sen tavoitteena on luoda turvallinen kasvuympäristö vauvalle. Raskaudenaikaiset (RA) kilot ovat yhdistelmä fysiologisia muutoksia yhdistettynä elintapoihin. Normaalissa raskaudessa painoa kertyy yleensä 10–15 kg (terveyskirjaston mukaan 10-12kg), näissäkin toki yksilöllisiä eroja. RA painonnousu koostuu:
Vauvan muuttuva paino n. 3–4 kg
Istukka + lapsivesi n. 2 kg
Lisääntynyt veren määrään 1–2 kg
Kudosten neste + rinnat 2–3 kg
Nämä on fysiologisia muutoksia, joihin ei pysty itse vaikuttamaan. Tämän päälle tulevat kilot on yleensä varastoitunutta energiaa. Raskausaikana halutaan tietysti turvata niin lapsen kun äidin energiansaanti, joten n. 2–4 kg painonnousu energiasta on ”normaalia”, eikä vaikuta sikiöön tai odottajaan. Fysiologisista tai kehityksellisistä syistä odottaja ei tarvitse tätä enempää varastoitunutta energiaa. Usein painon nousun taustalla fysiologisten muutosten lisäksi on elintavat, jotka muuttuvat erilaisen elämäntilanteen myötä ja se voi vaikuttaa tottumuksiin niin liikunnan kun ravitsemuksen saralla.
Elintapojen muutokset raskaana
Vaikka raskaana söisi perus terveellisesti ja kuten aikaisemminkin, mutta energiankulutus on vähäisempää esimerkiksi liikuntamäärän ja intensiteetti muuttuessa, tämä voi näkyä lisääntyneenä varasto energiana, jos energiansaantia ei suhteuta muuttuneeseen tilanteeseen. Joskus nämä muuttuvat elintavat näkyvät siis painossa, toisilla enemmän ja toisilla vähemmän. Painon kertyminen suoraan ei siis tarkoita sitä, että odottaja eläisi kuten pellossa eikä pitäisi itsestä huolta. Onko painonnousu haitallista? Joskus voi olla, mutta ei välttämättä. Onko siitä hyötyä? Fyysisesti ei, henkisen puolen hyödyt voi olla yksilöllisiä.
Toki reippaasti ylimääräinen fysiologisesti turha painonnousu voi lisätä sikiön ja/tai odottavan henkilön terveyshaasteita, ei kuitenkaan välttämättä. Ylimääräinen paino lisää insuliiniresistenssiä, mikä voi johtaa raskausdiabetekseen (RADI). Tämä voi aiheuttaa verensokerin nousua, mikä puolestaan vaikuttaa sikiöön. Liiallinen painonnousu voi nostaa verenpainetta ja altistaa pre-eklampsialle, mikä on vaarallinen tila sekä odottajalle että sikiölle. Se voi vaatia jopa ennenaikaisen synnytyksen. Tietysti lisäpaino lisää myös tuki- ja liikuntaelimistön kuormitusta ja altistaa kivulle. Reilu ylipaino voi altistaa synnytyskoplikaatioille, taas, ei kuitenkaan välttämättä. Joskus reagointi raskauden aikaiseen painon hallintaan on kuitenkin helpompaa kun synnytyksen jälkeen, riippuen toki hyvin paljon siitä, miten raskaus on muuten edennyt ja onko kiloja ylipäätään tarve tai halu karistaa. Uudessa elämäntilanteessa pienen vauvan kanssa, puhumattakaan mahdollisesta univajeessa, painonhallinta voi olla huomattavassti haastavampaa.
Sikiölle mahdolliset varastoituneen ylimääräisen energian haitat ovat lähinnä RADI:sta johtuva riski suurempaan kokoon ja sen myötä haastavampaan alatiesynnytykseen, sen komplikaatioihin (esimerkiksi olkapäädystokia) ja/tai voi lisätä ennalta suunnittelemattoman keisarileikkauksen riskiä. Toki sikiön alttius lapsuusiän metabolisiin häiriöihin ja ylipainoon voi myös lisääntyä.
Erilaiset kehot ja genetiikka
Henkilö kenellä genetiikka on puolella, on kuitenkin ”helppo huudella painon kertymisen haitoista”. Kehot toimivat eri tavoin, eikä ylimääräinen stressi tai syyllistäminen hyödytä odottajaa eikä sikiötä. Monet taustatekijät vaikuttavat kyvykkyyteen toimia raskausaikana, kuten erilaiset mielenterveyden, terveydelliset tai muut haasteet. Syyllistämisen sijaan tieto lisää ymmärrystä ja positiivista tekemistä ja tekeminen tukee terveyttä. Suhtautuisin RA painonnousuun siis lempeydellä, samalla kuitenkin panostaen terveellisiin elämäntapoihin siltä osin, miten resursseiltaan kykenee.
Mikäli genetiikka ei ole tässä asiassa puolellaan ja terveellisistä valinnoista huolimatta painoa kertyy, on hyvä muistaa että tila on vain hetkellinen ja siihen pystyy myös myöhemmin vaikuttamaan. Stressi kehon muutoksista ja painonnoususta ei edistä fyysistä eikä henkistä hyvinvointia, saati auta estämään ylimääräistä painonnousua. Stressaamisen sijaan pyrkisi panostamaan terveyteensä ja vaalimaan erityistä elämäntilannetta.
Raskaudenaikainen painonhallinta
Mitä tulee raskaudenaikaiseen ravitsemukseen, monilla on siitä osittain harhaanjohtavia mielikuvia. Vaikka sisällä kantaakin uutta elämää, raskaana ei tarvitse syödä kahden edestä. Itseasiassa energiantarve ensimmäisen kolmanneksen aikana ei juuri lisäänny. Toisen kolmanneksen aikana lisääntynyt energiantarve on noin 350kcal ja viimeisen kolmanneksen aikana noin 500kcal. Raskauden aikainen lisääntynyt ravinnon tarve on siis melko maltillinen, noin yhden välipalan verran.
Oli kyse raskaudenaikaisesta tai sen jälkeisestä painonhallinnasta, tieto ja tottumukset vaikuttavat oleellisesti. Aktiivisen elämäntavan omaksuvan ihmisen on huomattavasti helpompi pitää kehostaan huolta, kun ihminen, joka ei ole aikaisemmin juuri liikkunut. Sama pätee ravitsemukseen. Jos monipuolinen ruokailu on ollut vain jotain mistä on neuvolan esitteistä lukenut, on sen toteuttaminen vaikeampaa, kun henkilön jolle asia on entuudestaan arkipäivää. Vaikka omat valinnat vaikuttavat sikiöön, kaikki tiedämme että uuden aloittaminen on joskus hyvinkin vaikeaa. Toki elämäntilanteessa jossa omat valinnat vaikuttavat myös sikiöön, kannustaisin nyt jos joskus panostamaan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja tarvittaessa pyytämään apua sen saralla.
Kokonaisuudessaan siis suhtautuisin raskausajan kehon muutoksiin ja painonnousuun lempeydellä, kuitenkin panostaen omaan hyvinvointiinsa omien resurssien mukaisesti ja tarvittaessa pyytämään apua. Ymmärrys omasta genetiikasta voi lisätä lempeyttä. Oman vanhemman synnytyksestä voi saada osviittaa siihen, miten genetiikka käyttäytyy myös sinun kohdallasi erilaisissa asioissa. Toisaalta elintapojen roolin ymmärtäminen painonnousussa saattaa auttaa parempien valintojen tekemisessä. Myös hetkellisyyden tiedostaminen voi lisätä lempeää suhtautumista itseensä odotusaikana. Kaikkein tärkeintä on että sinun ja vauvan vointi säilyy hyvänä läpi raskauden ja tietysti sen jälkeen.
En varmastikaan pystynyt käsitellä kaikkia näkökulmia. Jos aiheesta herää kuitenkin kysyttävää tai kommentoitavaa, jatketaan juttua kommenteissa! <3
Ps. Olen kirjoittanut myös omaa raskauspäiväkirjaa tänne blogin puolelle. Jos aihe koskettaa sinua tällä hetkellä ja kaipaat vertais fiilistelyä odotusaikaasi, käyhän lukemassa myös näitä kirjoituksia.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!