Epillereiden lopettaminen ja kulunut vuosi!

Lopetin hormonaalisen ehkäisyn aika lailla tasan vuosi sitten mittauttaakseni erinäisiä arvoja, joita ei voi epillereiden kanssa mittauttaa. Olin toki jo vuosia miettinyt epillereiden lopettamista, mutta aina siirsin lopettamista tulevaan. Pohjustaakseni asiaa, kerrotakoon että olen käyttänyt samoja pillereitä yläasteelta viimevuoteen saakka eli käytännössä seitsemän- tai kahdeksantoista vuotta. kahdeksantoista vuoden epillerit ovat muuten kustantaneet yhteensä hieman vajaa seitsemän tonnia ja silti naiset tienaavat usein miehiä heikommin, puhumattakaan kuluista, joita itse kuukautisiin kuluu.

Kulunut vuosi on koetellut pääkoppaa sekä fyysisesti kroppaa ja olisi ihana sanoa, että pelkästään hyvällä. Epillereiden lopettamisen jälkeen olen odottanut sitä kuuluisan ”aivosumun” loppumista, ihon ja tunteiden kirkastumista sekä hyvää yhteyttä itseeni. Vaan tilalle sain ihan kaikkea muuta!

Kuluneen vuoden aikana oma kroppa on ollut niin sekaisin, että tuntuu kuin eläisin täysin vieraassa, mulle entuudestaan tuntemattomassa vartalossa. Täytyy sanoa, ettei se ole kauhean mukava tunne, kun ei ”tunnista” itseään oikein fyysisesti tai henkisesti. Ennen tiesin tasan, miten kroppa reagoi mihinkin. Epillereiden lopettamisen jälkeen kroppa on kuitenkin mennyt omia menojaan, reagoinut milloin mitenkin, eikä valinnoillani tunnu olevan enää mitään vaikutusta kropan toimintoihin. Koen olevani perusluonteeltani iloinen, energinen, toimelias ja tavoitteellinen. Kuluneen vuoden aikana olen kuitenkin ollut enemmän saamaton, väsynyt, ärsyyntynyt ja herkkä, eli kaikkea päinvastaista, kun mihin olen tottunut.

Vertaistukea epillereiden lopettamisen jälkeen

Nyt vuoden epillereiden lopettamisen jälkeen haluaisin antaa vertaistukea samassa tilanteessa oleville ja sanoa että suunta on jo kääntynyt parempaan, mutten oikein ole varma. Positiivista on toki erilaiset merkit, jotka viittaavat hormonitoiminnan tasoittumiseen, mutta matkaa on edelleen siihen, kuin tunnen oloni omaksi omassa päässä ja vartalossa.

Mulla itsellä ei ole oikein super läheisiä ystäviä, jotka olisivat olleet samassa tilanteessa kuin minä tai joilla olisi kokemuksia epillereiden lopettamisesta vuosien tai vuosikymmenien käytön jälkeen. Oon siis joutunut käymään läpi näitä fiiliksiä lähinnä oman pään sisällä, toki google vertaistukena aina kun on tarvinnut selvittää, onko milloin mikäkin uusi reaktio ”normaalia”. Haastavaa tästä tekee myös sen, että kaikki me ollaan yksilöitä ja kaikki reagoi asioihin eri tavoin.

Mua pitkään stressasi se, kun epillereiden lopettamisen jälkeen kuukautisia ei vaan yksinkertaisesti kuulunut. Olo oli henkisen stressin ja ahdistuksen lisäksi ihan mega tukala fyysisesti. Vuoden aikana ja edelleenkin mun vatsa on ihan koko ajan ihan sairaan turvonnut ja kipeä. Paino on noussut, vaikka söisin miten vähän, miten paljon tai miten terveellisesti. Jos olet nainen, voit kuvitella vuoden kestävät menkka oireet ja kivut ilman menkkoja. Siltä mun kulunut vuosi on tuntunut. Tai jos olet mies, voit kuvitella krapulaisen olon. Tietkö sellaisen olon, kun on tullut syötyä ja juotua ties mitä, vatsa on turvonnut ja kipeä ja joudut pitämään kireitä farkkuja. Kaiken lisäksi vatsa ei toimi kunnolla, joka lisää entisestään tukalaa oloa. Fiilis on sellainen, kun halusi vain vaipua maanalle. Kerro se olotila 12 kuukaudella ja saatat päästä hieman siihen fiilikseen, millainen vuosi mulla on fyysisesti ja henkisesti ollut.

Kuukausi toisensa jälkeen, kun menkkoja ei kuulunut, hoin itselleni päässä ”odotan vielä yhden kuukauden ja sitten otan yhteyttä lääkäriin”. Odotin, odotin, odotin lisää ja vielä odotin, kunnes 8 kuukauden kuluttua menkat vihdoin alkoivat. Ei muista olenko koskaan eläissäni ollut yhtä iloinen kuukautisten alkamisesta kuin tuolloin. Epillereiden lopettamisen jälkeen eli nyt vuoden sisään mulla tullut kokonaiset neljät kuukautiset, joskin hyvin epäsäännölliset. Jos siis olet samassa tilanteessa, lopettanut epillereiden käytön ja menkkoja ole kuulunut, anna niille aikaa ja koita vaan tsempata päivä kerrallaan.

Ensimmäiset kuukautiset epillereiden lopettamisen jälkeen oli vain muutaman päivän kestoiset ja hyvin niukat. Ensimmäinen kiertoväli oli 55 päivää, toisen kierron väli lyheni 43 päivään ja kolmansien väli jälleen 28 päivää. Vasta nyt noin vuoden kohdalla, mikäli kierto jatkuu tällä tahdilla, alkaa hormonitoiminta ja kierto normalisoitumaan.

Miten kuukautiset on muuttunut epillereiden lopettamisen jälkeen?

Olen ollut onnekas, enkä ole koskaan juuri kokenut pahoja PMS oireita tai kuukautiskipuja. Nyt epillereiden lopettamisen jälkeen kuukautiset ovat paljon runsaammat kuin aikaisemmin ja huomaan kierron tietyssä vaiheessa olevani saamaton ja flegmaattinen. Tunteet ovat siinä mielessä voimistuneet, että herkkyyttä on tullut paljon aikaisempaa enemmän. Tottakai sain myös kivat kuukautiskivut kaupanpäälle. Oikeastaan koko tämän kirjoituksen sysäys tuli viimeyöltä, kun en menkkakivuiltani saanut nukuttua muutamaa tuntia enempää.

Kipujen, herkkyyden ja jatkuvan turvotuksen lisäksi ensimmäisiä muutoksia oli ihon ja hiusten rasvoittuminen. Hiusten rasvoittumisesta olen käytännössä päässyt jo eroon, mutta iho muutti täysin tyyppiä. Koin ennen ihoni olevan normaali, nykyään tosi rasvainen. Alkuun naamassa, rintakehässä ja selässä oli paljon isoja ja pieniä, hyvinkin kivuliaita finnejä. Nyt vuoden kohdalla finnit ovat pääsääntöisesti pienempää näppyä. Tuntuu siltä kuin murrosikä kurkistelisi jälleen 15 vuoden jälkeen. Tätäkö on siis jatkossa olla nainen?

Ensin ajattelin jakaa fiiliksiä vasta kun ollaan ”voiton puolella”, takaisin ”normaalissa” tilanteessa. Tilanne vuoden kohdalla kuitenkin on mikä on, eikä suuria muutoksia kuukautisten alkamista lukuun ottamatta ole ollut näkyvissä, joten päätin vain antaa mennä ja kertoa rehellisiä fiiliksiä. Vaikka mua jännitti painaa julkaise nappia henkilökohtaisen asian tiimoilta, johon liittyy paljon epävarmuutta, toimikoon julkaisu vertaistukena teille vastaavassa tilanteessa oleville tai sulle, jos stressaantuneena kuumeisesti odotat kuukautisten alkamista.

Se päivä koittaa vielä. Sä et oo yksin näiden muutosten kanssa, vaan meitä on monia samassa veneessä! <3

Kiira

Lue myös lisää tietoa lantionpohjasta, johon pääset klikkaamalla alla olevaa artikkelia!

2 vastausta artikkeliin “Epillereiden lopettaminen ja kulunut vuosi!”

  1. Heippa! Hyvin tutun ongelman kanssa painit, itselläni e-pillereiden lopettamisen jälkeen meni myös yli vuosi ennenkuin omat kuukautiset alkoivat. E-pillerit kun sotkee aivolisäkkeen normaalit hormonisignaalit. Naiskeho ja hormonitoiminta on kyllä herkkä kokonaisuus, johon vaikuttaa moni asia. Itse sain tukea Jennika Salmelalta, Balancecoaching. Hän on osaava hormonitoiminnan ammattilainen, jonka hellässä huomassa oma hirmonitoimintani on tasoittunut huomattavasti. Tsemppiä sinne, suunta on varmasti oikea! 🙂

  2. Heippa Anni! Kiitos sun viestistä! <3 Onneks mulla on jo merkkejä hormonitoiminnan tasoittumisesta, mutta pitääpä kurkata toi balancecoaching myöskin. Kiitos vinkistä! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *